tiszti kardbojt

Kard és szuronybojtok

A kardbojt a bojtból és a szalagból áll. A bojt alapja könnyű fából készült, belseje üreges volt. A fa alap adta meg a bojt alakját. Az alapot az állománykategóriáknak megfelelő anyaggal fonták be az alábbiak szerint:

Altiszti kardbojt (szuronybojt): Finom, sárga gyapjú fonatú, három sor fekete csipkés csíkkal díszítve. A bojtfej 2,5 cm hosszú és 2 cm széles. A bojtfejhez fent a szalag csatlakozik ami 2 cm széles és 33 cm hosszú. A bojtfejhez alul a rojtok csatlakoznak melyeknek külső rétege sárga, belső rétege pedig fekete. A rojtok vastagsága 0,5 cm, hosszúsága 4 cm. A rojtok alsó végét kétszer 1 cm távolságban áthúzott vastag gyapjúfonállal szilárd bojttá kötötték (zárt bojt). A hadapródok részére a bojtot aranysárga és fekete selyemből készítették. A bojtot az altisztek szuronyra a tiszthelyettesek és hadapródok kardra kötötték.

Tiszti kard és szuronybojt: Kialakítása hasonló az altiszti kardbojtéhoz, anyaga aranyszálakból áll. A rojtok 5,5 cm hosszúak, vastagságuk 0,3 cm. A szalag 2 cm széles, 82 cm hosszú, három fekete csíkkal van ellátva. A kardbojt egyik lapját az uralkodó arannyal hímzett monogramja (1. F. J.) díszíti, a másik lapját az ugyancsak arannyal hímzett császári királyi kétfejű sas díszíti. A kardbojt alul nyitott kialakításban készült. A kardbojtot a kard markolatához úgy kellett rögzíteni, hogy az uralkodó monogramja kifelé mutasson. A tiszti szuronybojt (I. vh.) anyagában a kardbojthoz, kialakításában az altiszti szuronybojthoz volt hasonló.

Forrás: kieselbach.hu

Leave a Comment